Home Over ons
SWS is een speciaalzaak en volledig op maat werkend professioneel ambachtelijk atelier in handgemaakte wielen. We weten wat een wiel nodig heeft om te voldoen aan de verwachtingen van de fietser van vandaag. Heden ten dage meer dan ooit een uitdaging door een veel gevarieerder fietsgebeuren dan jaren terug. Mede ten gevolge van de toenemende populariteit van o.a. gravel en de ultra distance scene, maar ook de opkomst van elektrisch ondersteunde fietsen werkt dit in de hand.
Daarom betekent een “goed wiel” voor iedereen iets anders.
Dit verhaal brengen Kim en ik wel al sinds 2006: we zijn trots op wat we bereikt hebben, wat we doen, waar we voor staan en voor gekend zijn. Meer dan ooit kijken we enthousiast en geboeid naar de toekomst en de evolutie van de wielbouw.
Het atelier en vestiging is gesitueerd in Moorsel bij Aalst. Centraal gelegen in Vlaanderen tussen Brussel en Gent, slechts op korte afstand van de mooiste koersparcours van de legendarische Vlaamse voorjaarsklassiekers. Met de wagen op luttele kilometers van en vlot bereikbaar via E40 en E17.
Een steeds terugkerende vraag in het atelier is waar ik het ambacht leerde. Vaak wordt dan geïnformeerd naar 1 of andere cursus. Niet in het minst met in het achterhoofd het aanbod aan 1dags workshops of 3 daagse “opleidingen” die nu her en der aangeboden worden. En hoewel wielbouw een hele brok theorie omvat is het toch echt een ambacht die pas onder de knie te krijgen is na massa’s wielen te hebben gebouwd.
Maar alles start dus met de theorie. Van materiaalkennis tot de variatie aan inwerkende krachten. Mezelf verdiepen in de technische kant door opzoekwerk naar het ambacht: te beginnen in geschreven naslagwerken. Studies en thesissen die wereldwijd verschenen doornemen: zo ben ik gestart – ik moest en zou de oorzaak kennen van de materiaalpech waar ik steeds opnieuw mee te kampen kreeg, de echte reden. Niet een of andere van de zoveel verspreide “pelotonwijsheden” die ik zelfs tot op de dag van vandaag nog steeds te horen krijg van klanten als excuus voor problemen die niet opgelost raken.
Contact opnemen/onderhouden met wereldwijd bekende wielbouwers en service centra van verschillende wereldspelers in de wielbouw. In praktijk is dat dan vaak geweest het “stalken” van marktleiders in productie van wielonderdelen om specifieke materiaalkennis en inzicht in componenteigenschappen te vergaren. Actieve zelfstudie zou ik het noemen voor wat de theoretische kant van het ambacht betreft, dus geen kant en klare cursus of workshop. En passie, ook reeds in die zoektocht – ook in die fase van het kennis opdoen.
Maar belangrijker nog: “al doende leren”. Elke dag opnieuw – zo het ambacht leren beheersen en ó zo belangrijk: ervaring opdoen. Het effect van variaties in spaakspanning, in materiaal, in spaakpatronen, velghoogte, velgbreedte, aantal spaken, type spaken, nippels, … Zelfs na honderden wielen kan je nog iets bijleren en inzicht vergroten ten gevolge van nieuwe materialen, samenstellingen, geometrie…
Alle wielbouw gebeurt exclusief en uitsluitend door mezelf.
1 wielbouwer – 1 kwaliteit – 1 aanspreekpunt.
Met meer dan 20 jaar ervaring in wielbouw weten we echt wel wat we doen en zijn dan ook niet bang om u zorgeloos rijplezier, de hoogste kwaliteit inzake montage en afwerking te garanderen, steeds en uitsluitend met kwaliteitsonderdelen.
Dit impliceert uiteraard dat eenieder bij ons terecht kan en u via meerdere kanalen contact kan opnemen: we zijn zowel via telefoon als fysiek in de winkel bereikbaar. Niet uistluitend voor particulier maar tevens voor vakhandel, teams en fietsfabriekanten. We proberen steeds elkeen verder te helpen.
Intussen worden mijn wielen gebruikt door wereldkampioenen, Europese en Nationale kampioenen in verschillende fietsdisciplines en categorieën. Van piste sprintnummers tot high-end aero triatlon / tijdritfiets, van prille jeugdrenner tot volwaardige prof.
We kennen en kunnen de knepen van het vak, de ambacht en hebben de kennis verworven om elkeen een oplossing te bieden en dit van beginnende wielertoerist tot ervaren professionele renner (en alles daartussen).
Tijdens mijn jeugd ben ik altijd actief geweest als atleet, waarbij hoofdzakelijk de korte explosieve sprintnummers mijn geliefkoosde discipline waren. De racefiets was weliswaar echter nooit ver uit de buurt – samen met mijn vader reden we heel wat legendarische Vlaamse hellingen en koersparcours af.
Mijn verleden als sprinter en krachtsporter impliceerde dat ik met mijn daar bijhorende fysiek een laat ons zeggen ietwat andere poweroutput had en wat meer kilo’s in de schaal wierp dan de doorsnee competitierenner. Hetgeen zich al gauw liet merken in materiaalpech. Ondanks mijn bescheiden lengt (168cm) was het toch steeds uitkijken naar robuust materiaal en o.a. een fietskader dat stijf genoeg was. Toch waren de wielen steeds opnieuw het grootste probleem: velg die tegen de remblokken aansleepte “en danseuse” of bij aanzetten na een bocht, een gevoel van een slap wiel bij het ingaan van de bocht…
Gescheurde velgen en gebroken spaken, geplooide wielen: alles passeerde de revue. De spreekwoordelijke druppel was een elfde spaakbreuk, en niet steeds in hetzelfde wiel, na ¾ seizoen…
Na meerdere fietsenzaken en mecaniciens bezocht te hebben zonder oplossing te vinden was ik er meer dan ooit van overtuigd geraakt dat wielbouw wel degelijk een specialiteit is.
De logische volgende stap was zelfstudie en verdieping in de kunst van het wielbouwen om vervolgens mijn eigen wielset op te bouwen.
Vanaf dan liep het eigenlijk wat uit de hand en werd het groter dan ik ooit had kunnen vermoeden.
Voor het eerste paar wielen dat ik ooit bouwde was de aanleiding bijgevolg veeleer pure noodzaak en frustratie dan echter pure interesse in de materie. Ik had vooraf nooit kunnen denken dat ik zo zou gebeten worden door de wielmicrobe en er zo een passie voor zou ontstaan…
Destijds was er nog sprake van een verplicht vakbekwaamheidsattest teneinde zelfstandig aan de slag te gaan. Daartoe diende ik dus een opleiding fietsmecanicien te doorlopen en zo geschiedde.
.
Laat ons zeggen dat ik in 2006 als perfectionist er intussen zelf 100% van overtuigd was dat mijn kennis en kunde een meerwaarde kon betekenen voor vele gepassioneerde fietsliefhebbers – en enthousiastelingen.
Vanuit mijn eigen ervaring met materiaalpech lag in den beginne de focus dan ook hoofdzakelijk op probleem oplossend werken en herstellen voor zowel particulier als vakhandel.
Uw fietsrit beter, sneller, comfortabeler en betrouwbaarder maken door u de hoogste kwaliteit wielen te bezorgen in functie van uw doelgebruik: daar gaan we voor.
We bieden u wielbouw en service aan voor weg, mountainbike, cyclo cross, tijdrit, triathlon, downhill, vintage en fixie discipline.
Uitstekende service, vriendelijke bediening met een lach.
Rijder en doelgebruik staan centraal, we maken geen compromissen in samenstelling van de wielset of keuze van de onderdelen die de kwaliteit in het gedrang zouden kunnen brengen.
We hebben voor alle disciplines samen steeds meer dan 1000 velgen in voorraad voor verschillende wielmaten, en remsystemen. Indien we onverhoopt toch niet ter beschikking hebben wat u zoekt, dan gaan we er overtuigd voor u achteraan. We proberen, steeds iedereen verder te helpen.
Geen wielen zonder spaken; we stockeren tienduizenden spaken in verschillende types en maten. Indien niet beschikbaar: we hebben een spaakmachine om de juiste maat te voorzien. Draad wordt gerold, niet gesneden!
We voeren herstellingen uit, variërend van bestaande wielen herstellen en heropbouwen tot het onderhouden van onderdelen. Samenstellen van volledig op maat handgemaakte wielsets klaar voor gebruik blijft de hoofdactiviteit. Ook voor een los wiel kan u bij ons terecht.
Alle wielen zijn volledig in eigen atelier opgebouwd en afgewerkt, alle herstellingen en onderhoud gebeurt eveneens in eigen atelier, geen enkel werk wordt uitbesteed aan derden. Zo is het altijd al geweest en zo zal het ook in de toekomst blijven verlopen.